Feb 23, 2009

that unforgetful morning

. Feb 23, 2009
1 comments





this is the watch i wear since 20 april 2004 until now 2009
















that morning....
b4 hantar ara g umah pengasuh dia, i decided to fill my car petrol tank. then, when we arrived at petrol pum (caltex) i said to the pump attendant " dua puluh ringgit yer" che wah dgn yakin nyer..

u all tahu what happen then??? i tak bw purse maaaa.....yg i bring 2gether just my handbag. mlm td i kuar dgn hubby bw purse tu but this morning forget to put it back into my handbag.

huhuhuh... u know what i did??? i ask the manager to take my watch. i promise to pay rm20 later on. the manager lough..."this never happen to my customer maaa..."

when he took the watched and we were moving back my azzahra said "mama...jam mama!!"

memang kelakar kan.walaubagaimanapun ptg tu aku g semula kt petrol pump tu utk tebus semula jam aku which is worth more than rm20 for sure (because jam tuh suami aku bg 5 years ago). aku berjaya mendapatkannya semula!!!

tak sangka aku melalui pglmn mcm nih... mujur dan syukur lah tokey tuh percaya kat aku dan terima jugak jam tuh sbg tebusan. jika tidak, tak taulah apa dia nk sbg ganti...pekerja dia ada yang mncdgkan amik handset..amboi lebih sudu lak dari kuah...huhuhuh..

itu adalah pglmn yg tak dpt dilupakan. sesungguhnya kia sbg manusia tak lari dari melakukan kesilapan. hanya Allah yang tidak pernah lupa dan tidak pernah tidur...Allahhuakbar!!!

p/s: bukan harga jam itu yang penting, tp yang penting ialah kerana jam itu adalah pemberian dari pakwe aku (skrg suami aku...terima kasih en apis yer) pada April 2004...hampir 5 years ago. but it still in good condition. syukur alhamdulillah.

Read More »»

sambal ketuk (simbol persahabatan aku+imah+cemak+ina+yati+pza+jana+adah)

.
0 comments





1. ikan bilis digoreng dan toskan
2. goreng bawang merah + bwg putih + cili api. tunggu hge separuh masak dan angkat.
3. tumbuk 1+2 dan letak garam sikit + perasa jika nak.
4. hidangkan bersama nasi panas + kuah sayur bening kubis + ikan masin @ telur dadar.

meletop! blh cuba.

Read More »»

rahsia ayam masak sambl yang sedap

.
1 comments


rahsianya ialah....

1. gunakan minyak masak cap karotino (yang warna merah tuh)
2. letak bwg besar yang telah dihiris
3. letak cili giling cap PUTERI. (tunggu hingga cili dah garing)
4. letak kan asam keping dan gula sikit.
5. letak ayam yang dh digoreng bersama garam dan serbuk kunyit.
6. angkat dan hidangkan. yum yum siap utk dimakan bersama nasi panas. pergh sedap!!!

Read More »»

Feb 18, 2009

MASA LAGI!!!

. Feb 18, 2009
1 comments

Salam.

Masa amat penting untuk semua makhluk di dunia ini.
Di dalam al Quran banyak ayat yang menyentuh tentang pentingnya mengurus masa.
Salah satu ayat al Quran (surah wal ashr- yang selalu kita baca habis majlis) yang menyentuh kepentingan masa adalah seperti berikut.

Maksudnya:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian. Kecuali merka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran"

p/s : semoga kita tidak tergolong dikalangan manusia yang rugi :-)

Read More »»

teknik mengurus masa

.
1 comments


salam.

all of us know...masa AMAT PENTING!!! so it is very important for all of us to manage it wisely. here i want to share few tips.

1. tulis semua kerja/aktiviti yang dijalankan dalam 24 jam.
2. susun atur aktiviti berdasarkan kepentingannya.
3. elakkan dari menyenaraikan aktiviti yang tidak bermanfaat.
4. bahagikan/agihkan masa (minit atau jam)untuk setiap aktiviti.
5. rangka satu jadual untuk aktiviti anda dengan masa yang diperuntukkan.
6. Disiplinkan diri melakukan semua aktiviti yang telah ditetapkan. jika kita sendiri tidak mengikut jadual kita, bagaimana kita hendak mengikut jadual yang org lain buat?

Jika berjaya dalam sehari,cuba buat jadual aktiviti dalam masa seminnggu.

Read More »»

nikmat MASA

.
0 comments


Salam.

"kak, tikah rasa Allah dh tarik satu nikmat kita..masa semakin cepat berlalu.24 jam skrg dh tak mcm dulu. sehari tuh rs mcm sekejap sgt."

"emm akak pun perasan. dunia dh nk kiamat agaknya tikah." kata kak he.

itu perbualan aku dgn ustzh norzihan hr selasa lepas.

masa semakin cepat berlalu.....itu mmg aku dh lama perasan. setiap hari ada byk sgt kerja (hal2 dunia yang tak hbs2 smpai bila) yang perlu dibuat sehinggakan hnya sedikit masa digunakan utk bertafakur kpd Allah pencipta Yang Maha Agung.

hari berlalu. aku muhasabah diri. tak byk masa digunakan utk mengaji Quran, mbaca buku agama (kalau ada pun bc majalah anis jer sbg pengisian rohani)... huhuhu :-(

apa nk jadi dgn aku? terlalu sibuk dgn hal dunia. masuk kelas, keluar kelas, mengajar dan byk lagi.... masa 24 jam macam tak cukup je. Ya Allah ampunilah dosa2 ku... semoga kita semua dapat terus dekat dgn Allah.. cubalah kita sama istiqamah setiap hari baca Quran (at least 10 ayat) selepas solat. yang penting baca....walaupun sedikit sbb Quran ni penyejuk hati dan penerang hati.

dekatkan diri dgn Allah, Allah akan dekat dgn kita.

oh Tuhanku, Kau Pimpinlah diri ini yang mendamba cintaMU...aku lemah, aku jahil tanpa pimpinan dariMU... selngkah ku padaMu, 1000 langkah KAU padaku... :-)

p/s : masa adalah nikmat Allah berikan pada kita utk digunakan sebaik2nya..

Read More »»

Feb 15, 2009

sedih sgt...

. Feb 15, 2009
2 comments


jalil, nih bukan citer jalil yer...hehehehe :-)

saya pinjam pendahuluan citer awk..

sedih sgt sbb semalam b4 kami masuk panggung tgk wayang, ara bg tau " mama, nk yakkk"
then ms kt toilet dia main2 pulak. aku dh agak dh ni mesti dia nk menagih perhatian dari aku. sbb sblm tu seharian aku terpaksa tinggalkan dia kt umah pengasuh kerana ada urusan yang tidak dapat dielakkan.huhuhu....

sedih sgt sbb dlm keadaan yang sgt penat dan sedikit emo, aku melayan dia lebih kurang jer...sedih sgt.

Read More »»

"seronok kan....."

.
2 comments


salam. malam td kami (aku+hubby+ara+rashid) g tgk wayang kt jaya jusco (tgv) cerita 'geng - pengembaraan bermula - upin dan ipin'.

kami gerak dr rumah jam 6 ptg dan smpai je jj makan2. then solat maghrib. after solat masuk wayang. mmg penuh dlm panggung tuh. ingtkan msuk kt dlm tuh nk tidur..hahahah sbb last night tak cukup tido. tp citer upin ipin tuh sgt menarik smpai aku pun ikut sama ketawa like others.

ara pun sgt gembira. kesian dia seharian tak jumpa mama..huhuhuh..sbb tuh mlm tuh kami bw dia tgk wayang, dh lama dia nk tgk upin ipin. keluar jer panggung terserempak dgn kak linda+abg nusi+qistina+sarah. rupa2 nya kami tgk cerita yang sama dan duk dalam panggung yg sama..hehehe...

ara ckp dgn qistina.. "seronok kan tgk citer wayang upin dan ipin"

geli hati aku perhatikan knk2 nih berkwn... ara..oh ara...mcm mama dia lah kan..ramah lagi mesra..

Read More »»

asas fasilitator

.
0 comments

salam. hari ahad which is semalam, aku handle satu program bersama ajk kelab jka untuk train mereka menjadi fasilitator bg persediaan program ramah mesra minggu dpn. semua berjalan dengan lancar dan aku sgt berpuas hati dan bersyukur :-)
berbaloi tidur 2 jam jer utk siapkan slide presentation dan fikirkan aktitivti utk mereka.

jalil, said, o-g, ecah, anne, fazli, kuriq, boyer, amir, arman, ekwan, husna, nafis, pak ajie (hahaha)dan yang lain2....selamat berjaya ye!!!

sayang semua!!!

Read More »»

yesterday

.
0 comments

salam

hari sabtu yang lepas aku terlibat dgn program team building kelab jabatan kejuruteraan awam.

memang best dan sgt berbaloi bagi mereka yang terlibat dgn program ni. alhamdulillah :-)

Read More »»

Feb 11, 2009

buat pelajar2 ku

. Feb 11, 2009
0 comments


salam.

belajar adalah satu jihad
bukan aktiviti yang terhad

belajar adalah pengorbann
bukan satu bebanan

belajar adalah satu usaha
bukan satu tipu daya


belajar adalah hormati pensyarah
bukan satu rasa diarah

belajar adalah satu pilihan
bukan satu ketentuan

belajar adalah satu perjalanan
bukan satu persinggahan

belajar adalah masa depan
bukan satu permainan!!!

oleh itu
belajar betol2...jgn main2...

sayang anda semua.... :-)

Read More »»

lama tak up date (as busy as bee)

.
0 comments


salam.
"puan, lamanya tak update blog" kata khairul , salah seorang student dsb yg rapat dgn aku. budak kelate nih. emm rupanya dia rajin gak tgk blog aku.

actually last week was a very busy week.

matters settled last week.

- watikah pelantikan jpp poli
- ceramah protokol dan etiket sosial
- kursus kepimpinan jpp
- dinner alumni uthm melaka (wakil uthma)
- ikrar jpp

pergolakan politik tanah air!!! ini yg paling hot!!!
mcm2 persoalan bermain di fikiran....

p/s : apa yang kita baca, dengar dan lihat belum tentu benar!!!

Read More »»

Feb 5, 2009

marah!

. Feb 5, 2009
1 comments


MARAH DENGAN PERGOLAKAN POLITIK SKRG!!! PENUH DGN TIPU DAYA DAN SGT KOTOR! MUSUH ISLAM ADALAH YAHUDI DAN NASRANI!TP KENAPA SESAMA ISLAM PUN MAIN KOTOR!
P/S: RESPONDING TO THE POLITICAL ISSUES AT PERAK AND KEDAH

Read More »»

Feb 4, 2009

oh my little child

. Feb 4, 2009
1 comments


salam

yesterday we went to billion supermarketafter solat maghrib at masjid port dickson. we bought asadi sport shoes for azzahra which is cost rm31.90. quite expensive its prize. but azzahra really like it.the color is blue combine with pink. she looked very excited to wear that shoes. on the way back, she said " mama, can i wear that jogging shoes now?" i said "cannot my dear, wait until we reached home".when we reached home,she put on her new shoes and she asked me, "mama, can i gat bathe wearing this shoes?".. "no my dear. u cannot"
very funny little child..huhuhu...

Read More »»

Feb 2, 2009

bersyukurlah dengan rezeki yang Allah berikan.lihatlah nasib yang lain.

. Feb 2, 2009
0 comments

Curi Milo untuk anak

POLIS menahan lelaki yang mencuri Milo di sebuah kedai runcit di Kampung Sireh, Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU – Mencuri Milo untuk keperluan anak di rumah. Begitulah dakwaan seorang kakitangan kerajaan yang ditahan kerana mencuri dua bungkus Milo di sebuah kedai runcit di rumah pangsa Kampung Sireh di sini semalam.

Walaupun merayu-rayu untuk dilepaskan tetapi lelaki yang mendakwa berasal dari Pasir Mas dan bertugas di Kota Darulnaim itu dibelasah oleh orang ramai.
Suspek ditahan pemilik kedai runcit itu selepas perbuatannya disedari oleh pemilik kedai tersebut.

Pemilik kedai runcit terbabit, Abdullah Zakaria, 61, berkata, selepas melihat lelaki yang berusia lingkungan 30-an itu berada dalam keadaan mencurigakan dia menahan lelaki itu.
“Saya melakukan pemeriksaan di dalam jaket yang dipakainya dan menemui dua bungkus Milo bernilai RM15 yang cuba dibawa keluar,” katanya.

Menurutnya, dia kemudian meminta bantuan anaknya dan penduduk kampung supaya menahan lelaki terbabit sebelum menghubungi polis.

Dapatkan berita selanjutnya di Kosmo!.
p/s : Ya Allah, berikanlah rezeki yang secukupnya untuk kami sekeluarga sehingga kami tidak perlu meminta-minta dan jauh sekali melakukan perkara dosa..amin

Read More »»

Feb 1, 2009

faktor transformasi berat badan

. Feb 1, 2009
0 comments

hasil dari analisis transformasi berat badan, 10 faktor penyebab telah dikenalpasti :
muhasabah diri...
1. dulu makan selalu tak habis, skrg makanan org pun aku sebat.
2. hobi suka memasak yang memakan diri...sendiri masak, sendiri makan smpai licin!
3. sepanjang kawen, tak pernah aku habis makan dulu b4 hubby, sbb apa tau, sbb aku lah tukang habiskan lauk2 yang terhidang. termasuk la kt umah mak aku (tgrnu) dan kat rumah mertua (tampin) aku mesti jadi org yang last tinggalkan meja makan...sbg jadi majlis perbandaran pd(ces..elaran utk aku)
4. sarapan tak pernah tinggal which is very good...but lunch and dinner pun tak tinggal +supper and +tea time n + minum pagi pun tak tinggal. huhuhuhu...
5. kurang bersenam..eh kurang apa..memang TAK BERSENAM!!!
6. kurang makan makanan bergoreng, tak makan nasi lemak. tak makan roti canai....which is very good.. BUT makan makanan bakar, rebus dan kukus dengan BANYAKNYA!
7. tido dengan CUKUPNYA!!!
8. sangat suka makan buah-buahan dan sayuran which is very good BUT aku makan dengan banyaknya!!!
9. dula rajin gak menari , sekarang asyik ngadap kartun n astro ceria bersama azzahra.
10. kurang makan ayam dan daging, BUT aku kalu lauk sambal ketuk dan ikan goreng pun boleh sampai 3 pinggan!!!

p/s : fuhhhhhh....berasap otak!

Read More »»

transformasi berat badan!!!

.
1 comments

fuhh...sejak berat badan naik nih... from 55kg (after deliver azzahra) and now 71.5kg :-(

10 kesan berat badan naik yang aku alami sendiri ialah :

1. banyak baju, seluar dh sendat. so then byk laa ongkos nk kena kuar beli yang baru..huhuhu
2. kasut ada yang dh tak boleh pakai
3. nak bangun dari seat kereta tak smooth...huhuhuh
4. anak suka landing...hahaha
5. jika gi shopin pakaian, mesti kena cari saiz xl atau xxl...dulu saiz m jer tau!
6. cincin bertunang terpaksa dibesarkan saiz.. saiz asal 11..sekarang saiz cincin 14!
7. skirt lama dh tak boleh pakai sbb jd singkat terjongket.. byk bumber.hahaha
8. kain batik dulu luas, tetiba rasa mcm sempit lak.
9. bila naik motor, rasa mcm kecik jer motor tuh.
10. NAMPAK HUBBY MCM KECIK JER..BUKAN SUAMI MAKIN KECIK, TP AKU DH MAKIN BESAR!!!!!

p/s : kena aktif bersenam semula and control makan....

Read More »»

merlin

.
0 comments


salam.
last night i watched a movie 'the adventures of merlin'.. the story was very interesting for me. it was all about warrior and the ability if merlin, a servant of a prince(warrior) who had magic power.

there had a warrior tournament between royal warriors. and one of the warrior use black magic to win the event. during the final event, the warrior namely elvent had to fight with athur (the prince) and merlin (the prince servant) used to prove the king and others that elvent used black magic (which is no allowed in the fighting) to kill the prince athur.

over all, the story really interesting..we got lawan2 and magic...mmg best lastly the prince won becoz of merlin's help. merlin also had special talent in magic.

p/s : 1am got slept...zzzz

Read More »»