Jan 6, 2009

tip kewangan keluarga 2009

. Jan 6, 2009

1. meneruskan amalan menabung (paling kurang rm50 sebulan) - jika setahun dh dpt rm600!jom main kutu nk?
2. kurangkan penggunaan kad kredit - kadar caj tahunan 18% .banyak tu kan? so kurangkan, jika boleh hentikan terus. cuma kallau terpaksa standby jer. ambil yang yuran tahunan percuma tanpa syarat2 lain. kdg2 ada yang yuran tahunan percuma, tp dgn syarat setiap bulan kena guna juga.
3. senaraikan barangan yang hendak dibeli (buat list dan bawa ke pasaraya)
4. memberi barangan tempatan - kalau nk bercuti pun cuti kt dalam negara jer (save sikit).
5. jimatkan penggunaan elektrik dan air - masak air guna kan cerek biasa, bukan cerek elektrik kerana kadar pemanasan itu yang menyebabkan bil tinggi. iron bj secara pukal (terus iron byk)
6. menikmati hidangan di rumah - msk di rumah (walaupun simple tp berbaloi kan)

1 comments:

roshaizul said...

yup, betul. kad kredit aku cadangkan Bank Islam dan Al-Aiman BSN. Kad yang islamic. Interest rendah (15%). Tiada caj berganda. Cash advance caj pun rendah. kalau beli barang, bole jadi zero interest 24 bulan.

tips penting guna kad kredit: gunalah kad kredit secara percuma selama 20 hari (bermula dari tarihk statement date hingga due date). pastikan juga BAYAR PENUH sebelum DUE DATE. dengan cara ni, ko bole guna duit bank dengan percuma, tanpa caj!